10 greșeli pe care să le eviți când cumperi mobilă

Achiziționarea mobilei poate fi un proces destul de costisitor și stresant. Cu siguranță îți dorești să cumperi mobilă care se potrivește în locuința ta, îți oferă confortul dorit, se încadrează în bugetul propus și te ajută să transformi întreaga experiență de cumpărături într-una lipsită de stres. Ei bine, pentru a face toate acestea ai nevoie să știi care sunt principalele greșeli pe care să le eviți atunci când cumperi mobilă. Noi ți le vom prezenta în acest articol.

1. Mobilă de dimensiuni nepotrivite

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care este necesar să le ai în vedere când cumperi mobilă se referă la dimensiuni. Vorbim aici atât despre dimensiunile mobilierului, cât și ale încăperii. Atunci când iei măsurătorile încăperii pentru a decide măsurile corespunzătoare pentru mobilă, nu uita să te asiguri că lași suficient spațiu în jurul mobilei, astfel încât să nu fie înghesuită și să permită trecerea ușoară pe lângă ea.

De asemenea, este important să ții cont de faptul că o piesă mare de mobilier s-ar putea să nu arate prea bine într-o încăpere mică. Însă nici prea multe piese mici de mobilier nu vor arăta grozav, ci vor da impresia de îngrămădeală și dezordine. Este important să menții proporțiile în echilibru.

2. Uiți să măsori toate spațiile prin care ai de trecut cu mobila

Una dintre principalele greșeli pe care obișnuiesc să le facă oamenii când cumpără mobilă este că nu măsoară suficient. O piesă de mobilier de dimensiuni incorecte îți poate da serioase bătăi de cap. Iar prin dimensiuni este esențial să înțelegi că nu este vorba doar despre dimensiunile camerei și ale mobilierului. Pe lângă acestea, la care probabil te-ai gândit deja, trebuie să ai în vedere și dimensiunile ușilor prin care este necesar să treci cu noua mobilă. Ce te faci dacă te trezești că noua ta canapea nu poate fi introdusă prin ușă pentru a o amplasa în camera de zi? În plus, nu uita să iei în considerare și scările sau colțurile prin care ar fi necesar să treci cu mobila pentru a ajunge cu ea la destinație.

În cele mai multe situații, este de preferat să optezi pentru mobilier care vine dezasamblat. Acesta poate fi ușor transportat în orice încăpere și asamblat direct în camera corespunzătoare.

3. Omiți să ții cont de stilul tău de viață

În zilele noastre există numeroase locuri din care îți poți lua inspirația pentru amenajările interioare și diversele stiluri de mobilier pe care le poți achiziționa. Totuși, este esențial să nu te lași complet captivat de schemele de amenajare ale altor persoane. Înainte de a decide să integrezi ideea altcuiva în locuința ta, gândește-te dacă stilul respectiv este compatibil cu stilul tău de viață. Numeroase piese de mobilier pe care le vezi în reviste sau site-uri de inspirație pot arăta minunat, însă se pot dovedi nepractice. De exemplu, o măsuță de cafea din sticlă arată grozav, însă nu este o alegere tocmai bună atunci când ai copii mici sau plănuiești să ai un copil în curând.

4. Cumpărăturile din impulsul de moment

O altă greșeală frecventă atunci când vine vorba despre cumpărăturile de mobilă constă în achiziționarea unei piese de mobilier bazându-te pe impulsul de moment. Sigur ai pățit și tu să vezi o piesă de mobilier de care te-ai îndrăgostit din prima și ai simțit că o vrei cu orice preț. Ei bine, când pățești astfel, acordă-ți câteva momente de gândire, pentru a descoperi dacă piesa respectivă se potrivește în locuința ta, în stilul tău de viață și în stilul de amenajare pe care l-ai ales pentru restul locuinței.

Cumpărăturile spontane se pot dovedi greșeli. Este esențial să iei în considerare dimensiunile, culorile și, desigur, materialele din care este confecționată piesa respectivă. Dacă totul se potrivește și încă mai consideri că este mobila perfectă pentru tine, atunci poți să o cumperi.

5. Uiți să iei în considerare mentenanța

Tot legat de stilul de viață, este esențial să iei în considerare mentenanța mobilierului. De exemplu, degeaba îți place cum arată o canapea cu o tapițerie catifelată, într-o culoare deschisă, dacă se va murdări la prima atingere a degețelelor micuțe ale copiilor tăi, la prima săritură pe canapea a animalului tău de companie sau la un pahar de apă vărsat din greșeală de un adult. Sau un mobilier de bucătărie cu finisaj lucios, care va păstra urmele de degete ale micuților tăi exploratori. Este important să ții cont de uzura la care va fi supus mobilierul și la disponibilitatea pe care o ai pentru a menține mobila curată în permanență.

6. Vrei să cumperi întreaga mobilă deodată

Știm, e extrem de tentant să cumperi toată mobila deodată, să umpli tot spațiul disponibil și să înlocuiești vechiul mobilier dintr-o singură sesiune de cumpărături. Însă acest lucru poate duce la cheltuieli extreme și la un spațiu lipsit de caracter, care nu se potrivește cu stilul tău de viață și nu îți reflectă deloc personalitatea.

Achiziționarea mobilierului este un proces care necesită timp. Ai nevoie de un plan, de o schemă pe care să o urmezi pentru a evita orice efecte neplăcute ale cumpărăturilor din impuls. Poți începe, de exemplu, cu o piesă mare: o canapea, o masă de dining sau un pat. Odată ce ai ales piesele mari, continuă să achiziționezi și următoarele piese treptat, pe măsură ce îți permite bugetul și inspirația de a crea un spațiu plin de personalitate și stil.

7. Prea multă asortare la mobilă strică aspectului general al încăperii

Atunci când cumperi un set complet, asortat, eventual cu accesorii asortate setului, poți comite o altă greșeală: prea multă potrivire. Chiar dacă o astfel de asortare a mobilierului cu accesoriile arată impecabil într-un showroom sau un catalog, s-ar putea ca în realitate să creeze un aspect lipsit de suflet, plictisitor și monoton.

8. Zugrăvești înainte de a cumpăra mobilă

Cu siguranță ai considerat întotdeauna că prima dată este necesar să zugrăvești și abia apoi să alegi mobila. Ei bine, adevărul este că îți va fi mult mai ușor și mai ieftin să alegi culoarea pentru pereți în funcție de mobila aleasă și nu invers. Începe prin a alege piesele mari de mobilier, pentru a putea apoi decide asupra culorii pentru pereți în funcție de culorile mobilierului.

9. Să cumperi mobilă pentru aspect, sacrificând confortul și utilitatea

Cu siguranță aspectul este deosebit de important când vine vorba despre mobilă, însă nu uita că, în primul rând, mobila trebuie să fie utilă și confortabilă. Așadar, pune accent pe utilitate și confort, abia apoi ia în considerare aspectul.

10. Sacrifici calitatea în favoarea prețului când cumperi mobilă

Deși este recomandat să te încadrezi în buget atunci când cumperi mobilă, este esențial și să ții cont de calitate. Mobila foarte ieftină este, în general, confecționată din materiale de calitate redusă, astfel că suma pe care o economisești acum o vei investi mai târziu în reparații sau înlocuiri premature ale diverselor piese de mobilier. Așadar, ține cont de materiale și calitate atunci când alegi mobilierul, nu doar de buget.

Acestea sunt cele zece greșeli principale pe care ai putea să le comiți atunci când cumperi mobilă. Acum, că le cunoști, îți va fi mult mai ușor să le eviți și să alegi mobilierul perfect pentru tine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0