Când vine vorba despre produse pentru locuință, mobila reprezintă cea mai mare și mai importantă investiție pe care o poți face. De la canapele la colțare, la mese și scaune de dining, patul pentru dormitor și mobilierul de birou, te întrebi cât de des ar trebui să fie schimbate. În articolul de azi ne-am propus să îți răspundem la această întrebare, oferindu-ți câteva recomandări cu privire la cât de des ar trebui să schimbi mobila în locuință.
Cât de des schimbi mobila de dining?
Întrucât diningul este locul unde se adună familia și musafirii pentru mesele zilnice și cele de sărbătoare, nu este deloc surprinzător că mobila de dining necesită să fie schimbată mai des decât mobila din alte încăperi ale locuinței. Majoritatea meselor de dining de calitate rezistă câțiva ani înainte de a avea nevoie de schimbare. Dacă protejezi masa cu o față de masă, poate ține chiar mai mult. O masă din lemn masiv este mai durabilă decât o masă din alte materiale. Pentru a menține aspectul nou al mesei, este recomandat să o protejezi și să o cureți des.
În ceea ce privește scaunele de dining, acestea pot rezista câțiva ani, dacă nu sunt tapițate, întrucât tapițeria textilă sau de piele poate deveni uzată mai repede. Dacă observi că scaunele au un picior care se mișcă sau că par instabile, este timpul să schimbi mobila de dining, sau cel puțin scaunele.
Când schimbi mobila din living?
La fel ca diningul, și livingul este o încăpere destul de des utilizată, motiv pentru care mobila din living necesită schimbată mai des decât cea din alte încăperi. Canapelele și colțarele care sunt uzate nu mai sunt la fel de confortabile ca atunci când sunt noi, astfel că necesită să fie înlocuite. Dacă simți ca și cum „te scufunzi” atunci când te așezi pe canapea sau aceasta nu îți mai asigură suportul de care ai nevoie, este timpul să o schimbi. De asemenea, dacă fotoliile sau canapeaua/colțarul au cadrul rupt, acestea trebuie schimbate cât de repede, deoarece nu doar că nu mai asigură confortul necesar, dar devin chiar periculoase. O canapea de calitate și întreținută corespunzător rezistă în general între 7 și 15 ani.
Cât de des înlocuiești mobila din dormitor?
Un pat solid și rezistent nu ar trebui să necesite înlocuire timp de foarte mulți ani. Totuși, dacă patul începe să scârțâie sau observi că lemnul se sfărâmă sau apar semne vizibile de deteriorare, este momentul să schimbi mobila în dormitor. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca patul să se rupă sub tine. Verifică periodic cadrul patului pentru a te asigura că este în stare bună.
Dulapurile pot rezista ani de zile, de asemenea, dar numai dacă sertarele se deschid și se închid ușor. Dacă sertarele încep să se blocheze sau se rup, este nevoie să înlocuiești dulapul. Acest lucru este valabil și în cazul comodei sau noptierelor.
Când schimbi mobila de birou?
Perioada cât rezistă mobila de birou depinde de cât de mult este utilizată. Dacă lucrezi de acasă în permanență, atunci biroul și scaunul de birou vor necesita să fie înlocuite mai des decât dacă lucrezi de acasă doar ocazional. Atunci când scaunul de birou devine rigid și inconfortabil, este momentul să îl înlocuiești cât mai curând. Un scaun de birou care nu îți asigură suportul necesar poate cauza dureri de gât și spate. O masă de birou confecționată din materiale de calitate poate rezista zece ani sau mai mult. Dacă masa de birou se mișcă sau are un sertar rupt, este o idee bună să o înlocuiești.
Concluzie
Așadar, frecvența cu care trebuie să schimbi mobila în locuință depinde de calitatea mobilierului pe care îl cumperi și de rezistența fiecărei piese în parte. Asigură-te că verifici periodic mobilierul, astfel încât să îl poți înlocui la timp atunci când apar semne de degradare.